Vintern är här
Ja nu har vintern kommit till Sköldinge.
I natt hade vi en frostknäpp som heter duga. Det var vitt på gräsmattan fram mot klockan 11 innan solen smälte bort det vita.
I dag har jag stängt av växthuset för den här säsongen. Plockat av de sista 10 gurkorna och rivit upp dem och kastat på komposten.. Sedan har jag burit in massor med växter till jordkällaren. De skall få övervintra där och komma ut i trädgården i vår.
Rhododendron och barrväxter har jag jordslagit ute i torv. Min erfarenhet av att övervintra dem i jordkällaren är inte den bästa. Jag antar att det är svamsjukdomar som kommer för det är ju ganska fuktigt och bara ca 1-2 grader där.
Vi har också flisat upp grenar från buskar vi har beskurit nu i höst. All flis blandar jag in i komposten, där de får ligga och förmultna i två år innan jag använder myllan som blir. Jag brukar säga att komposten är trädgårdens hjärta. Det är den som håller liv i trädgården och håller den igång.
När jag använder komposten brukar jag lägga på ca 2-3 cm kompost ovanpå perenner, och när jag berättar det brukar jag få frågan om jag inte får massor av ogräs då. Nej säger jag, man måste bara gå ut en morgon när solen skiner och ogräset är lite och röra omkring med fingrarna. En död grodd på ogräset som torkats av solen är en död planta. Prova själva.
Sitter och filar lite på ett föredrag jag skall hålla. Jag kallar föredraget ”Trädgårdens värstingar”, sedan är det ju mycket som kan passa in där.
Vi hörs.
”Gör saker för lusten och glädjens skull”
Vilken höst
Hej Vänner
Nu är det den 15 oktober och vi har inte haft någon frostnatt än här i Sköldinge. Pratade i vecka med en gammal trädgårdsmästare och han hade aldrig varit med om en sådan här höst. Vi får se vad som händer med växterna, de behöver ju en frostknäpp för att sätta igång med vinterförberedelserna. Jag skriver ut på bloggen när första frostnatten blir, sedan kan ni höra av er når ni får frost så kan vi se var i Sverige frosten kommer sist.
Jag är nästan klar med att inhägna tomten med viltstängsel, 400 meter går det åt. Det är för att vi själva skall få se alla blommor i vår och att inte viltet skall få ”lördagsgodis” i vår trädgård. Fördelen är ju också att våra hundar kan vara ute i trädgården utan att ta en extra sväng till grannen.
I dag plockade jag av 10 gurkor i växthuset och många till lär det bli. Det fanns massor med gurkämnen kvar. Annars är det lite förberedelser på gång inför vintern. Jag har placerat ut gamla tegelpannor över alla mina Cypripedium. Det gör att deras knippanlag blir torra och överlever vintern bättre. Vi hörs snart igen och lycka till i era trädgårdar.
”Uppmuntran ger uthållighet”
Sommaren fortsätter
Hej vänner
Vilken härlig sommar vi har, långt in i september. Dryga 20 grader om dagarna och strålande solsken, lite svalare på natten ca 7-8 grader.
Jag har den senaste tiden satt upp lite skärmar och skall med dessa försöka skapa fler rum i trädgården. Håll uppsikt, jag kommer att lägga ut bilder på det inom kort.
En hel del plantering av Rhododendron har det blivit under året, mycket skojiga sorter. Både hybrider och vildarter, stor- och småbladiga, blad- och blommande sorter. Spännande framtid att gå tillmötes.
Ett stort projekt jag också håller på med är att sätta upp stängsel för att förhindra våra fyrfotade grannar att komma in och mumsa i trädgården, Det är främst mot rådjur men vi har också grävling och i krokarna finns det vildsvin. Så med hjälp av stängslet hoppas jag få se azaleorna blomma fint i vår.
Sedan har vi fått en hundvalp i familjen. Casandra heter hon och är nu 10 veckor, så hon kommer vi att ha bra koll på när staketet är uppe.
Foton på henne kommer också snart.
Håll ut, snart är säsongen över och det kommer en frostnatt och vi kan se fram mot en lugnare säsong.
Vi hörs